Oppdretterseminar 2015

Resize.aspx

Gode råd, ny kunnskap og sosialt samvær har fått oppdrettere fra hele landet til å komme på Oppdretterseminaret som NHS og DNT har invitert til hvert år siden 2008. I år har vi en rikholdig meny som starter mer uformelt fredag kveld med «Late night show»- denne gangen med fransk vri. Seminaret foregår på Scandic på Gardermoen fra fredag 13. til søndag 15. februar 2015.

Her er årets tema:

«Slik skal finske travere bli best i Europa»
Henrikki Halme er stammeekspert hos Classic Equine Oy, og selv oppdretter, bl.a. av She Loves You. Han har et meget bredt kontaktnett både i Finland og i andre travsportsland. Kan det være ett og annet å hente for oss nordmenn her? Vi tror det. Henrikki snakker til oss på svensk.

«Å velge ut den beste avlshoppa»
Tre velkjente oppdrettere sitter i vårt panel, klare for å gi seminardeltakerne sine beste tips for deg som vil kjøpe avlshoppe- kald eller varm. Ola Skrugstad er eier og oppdretter av Lannem Silje som er noe av det råeste norsk travsport har sett. En rekke andre Lannem- hester har markert seg også gjennom en årrekke. Tone Wirkola er en av landets største og mest erfarne oppdrettere av varmblodstraver. Hoppene hennes er drftsgrunnlaget for å skape åringer til salgs. Hvordan tenker hun når hun skal fornye hoppeparken? Tina Dale Brauti eier både avlshopper og løpshester, og er vel den enste som har oppdrettet en norsk avlshingst som er eksportert til USA? Tina har sett flere hester enn de fleste i en rekke travsportsland. Hun har inngående kjennskap til varmblodsstammer og har mange tips å gi andre oppdrettere. Vi åpner for en spennende dialog mellom panelet og salen!

«Fra skakke til rettstilte føll»
Ta en titt på dette hoppeføllet som var to dager gammel da bildet ble tatt. Ikke alle trodde hun skulle fly 1.13 noen år seinere, men takket være god oppfølging har hun faktisk den rekorden i dag. Hovslagerinstruktør Trond Ryan på NHS var i en periode engasjert hos Thai-oppdretterne for å korrigere og stelle høver hos føll og hopper. Trond sørget også for å korrigere og hjelpe føllet på bildet. Han deler sine erfaringer med oss, og viser bilder fra føll og unghester som han har arbeidet med.

«Ny kunnskap om forfangenhet» og «Gode råd fra følling til nyfødt»
Monika Pessl Norheim slår til med to tema som hun brenner for! Veterinær Monika Pessl Norheim ble uteksaminert fra Norges Veterinærhøgskole i 1992.  Monika har jobbet på uilke stutterier siden 1993, og har spesialkompetanse på reproduksjon på hest og føllsykdommer. Hun har og interesse på områder som fôring og forebygging av fôringsrelaterte sykdommer. Som hestepraktiserende veterinær med base i Asker har hun lang erfaring med undersøkelser og behandling av både løpshester og hobbyhester.  Monika har arrangert galoppkonferanse flere ganger. Monika er opptatt av forebyggende veterinærmedisin, og mener at det å øke kunnskapsnivået hos hesteeiere er dyrevern i praksis. I likhet med de andre fordragsholderne blir Monika med på middagen vår lørdag og gleder seg til å møte dere!

«Sophia Pedigrees – et verktøy for oppdretteren»
Sturla Pettersen og Marloes Harkema har utviklet ny programvare med stamtavledata som vi aldri før har sett. Det finnes mer enn én million hester i databasen som enkelt tråkler seg helt tilbake til 1600-tallet for varmblods og ned til 1800-tallet for kaldblods. Gjennom en ny samarbeidsavtale med DNT kan oppdrettere og andre nå benytte seg av dette verktøyet. Maroes og Sturla forklarer deg hvordan.

«Avlsvurdering erstatter kåring- ulike løsninger for varmblods og kaldblods»
I 2015 starter en ny æra for utvelgelse av avlshingster i Norge. For travsporten sine to raser vil løsningene bli noe ulike. Mens mye vil bli som før for kaldblodshingstene vil det bli en utvelgelse av varmblodshingster som har likheter med systemet som svenskene har innført for noen år siden. Avlssjef i DNT, Anders Järnerot og avlsrådgiver ved NHS, Tore Kvam orienterer om hvilke tanker som ligger bak og hvilke muligheter som vil finnes. Samtidig vil Anders presentere aktuelle nyheter fra avlsavdelingen. Det er ingen grunn til å legge skjul på at hesteavlen står foran store utfordringer. Her åpnes det for friske diskusjoner!

Late night show på fredag
Ved ankomst fredag vet vi av erfaring at deltakerne kommer til ulike tidspunkt. Derfor tilbyr vi en enkel buffet denne kvelden som vil stå framme etterhvert som folk sjekker inn. Ved 21.30-tiden derimot byr vi inn til en fransk åpning på Oppdretterseminaret 2015. Det blir muligheter for litt relevant rødt i glasset mens TGN-redaktør Truls G.Pedersen presenterer de mer uoffisielle historiene fra årets vinter-meeting på Vincennes – sett med oppdretterbriller. Truls er bedt om ikke å være dønn seriøs under denne seansen, noe han mener han skal kunne klare..

Vi håper på mange påmeldinger, og det er bare å melde sin interesse nå. Pakken inneholder følgende:

* Ankomst fredag fra kl.18.00: Enkel buffet med pasta, pizza etc. Drikke kommer i tillegg

Late night show med smaksprøver av fransk rødvin

* Innkvartering i enkeltrom
* Alle måltider til og med lunsj søndag, hyggelig festmiddag med to glass drikke lørdag.

Pris:
Fra fredag til søndag: 3420,-
Fra lørdag til søndag:  2700,-

Påmeldingsfrist/betalingsfrist: 1.februar. Bestillingsbekreftelse sendes så snart betaling er registrert.
Nærmere info om seminaret på NHS, tlf 61 16 55 00.
Avbestillingsvilkår: Seminaravgiften betales tilbake ved avbud innen 1. februar. Ingen tilbakebetaling ved avbud etter denne dato.

Vennligst presiser dersom du ønsker å dele rom med noen, og hvem du skal dele rommet med.
Beløpet betales inn til konto 2050 05 03107.
For deg som betaler fra utlandet, trenger du følgende koder:
IBAN: NO 0320500503107, BIC/SWIFT: DNBANOKK

Følg denne linken for påmeldinggskjema