DNT-styret må slutte å ta oppdretternes penger

Uttalelse til DNT:

DNT-STYRET MÅ SLUTTE Å TA OPPDRETTERNES PENGER

TRAVAVL.NO har ingen forståelse for at DNT-styret i det andre styremøtet på rad har utsatt vedtaket om å innføre en justert ordning for oppdretterpengene.

  • Ordningen som ble vedtatt i januar 2014 er å ta penger fra oppdretterne til gode travhester, både kald- og varmblods. Dette overgrepet må det bli slutt på, sier leder Per Erik Hagen i TRAVAVL.NO.
  • I det bredt sammensatte Tysland-utvalget ble det etter lange diskusjoner enighet om et opplegg som ikke utfordrer DNT-budsjettet. Da er det ubegripelig at ikke styret vedtar det, sier leder Per Erik Hagen.

Det største grepet i den framforhandlede modellen er at også prestasjoner i utlandet vil gi oppdretterpenger både for kald-, og varmblodshester.

Hagen peker på at målet i Avlsplanen for varmblodstravere er «å videreutvikle en internasjonalt konkurransedyktig travhest».

  • Vi kan ikke ha virkemidler der oppdretterne er bedre tjent med å lage lunsjvinnere enn en internasjonal vinner av Elitloppet eller Prix d’Amerique. Det blir helt feil, sier Hagen.

I modellen har oppdretterpengene innenlands sikrede prosentsatser, mens penger tjent i utlandet gir «inntil» samme prosentsats. Med fjorårets løpspremier ville det etter denne modellen blitt fulle utbetalinger både ute og hjemme.

  • Denne sikkerhetsventilen for utenlandsstarter gjør at budsjettet ikke presses, sier Hagen.

I TGN torsdag begrunnet generalsekretær Rune Gustavsen utsettelsen med at forslaget først kom etter nyttår. Det er feil, rapporten ble avgitt høsten 2014.

Nå ber han DNT-styret om straks å vedta Tysland-utvalgets forslag. Fjoråret senket bedekningstallene fra 720 til 670 for varmblod.

  • Oppdretterne, både av varm-, og kaldblodstravere, trenger et tydelig signal nå foran avlssesongen om at DNT-styret tar dem på alvor, sier Per Erik Hagen.

TRAVAVL.NO het før fredagens årsmøtet Avlsforeningen for norske varmblodstravere.

Mvh styret v leder Per Erik Hagen/s

 

340