Syndikering av hingst

Kjære «Made i Norway»-oppdrettere!  Skal vi kjøpe en avlshingst sammen?

Dere har all grunn til å være stolte av innsatsen som oppdrettere av norske varmblodshester.  I år har vi opplevd unghester man må klype seg i armen for å vite at man ikke drømmer når man ser. Ikke bare har de vært gode, de har også vært mange.

Rundt 20 treåringer under 1.14.0 er helt vilt. Sølv og bronse i EM i Paris, fjerdeplass i Orsi Mangelli i Milano, seire i Sverige. Mer kommer.

I 2015 var det elitehestene som dominerte. «Made in Norway» seiret på mange fronter. Det var i tillegg bredde i toppen, millionene og laurbærkransene  rullet inn. Auksjonsprisene de to siste årene er de høyeste vi har hatt.

Tallet på fødte hester har gått ned de siste årene. Nå ser vi at antallet bedekte hopper er på vei oppover. Per 31. oktober 2016 er tallet fem over samme dato i fjor. Vi har passert 700 bedekte hopper, og det er veldig gledelig. Husk at alle som har bedekt hopper i utlandet må melde inn selv til DNT.

Veien videre er å skape ytterligere sportslig framgang. Da vil enda flere kjøpe unghestene våre. Styret i DNT har gitt føringer for Sportsplanen for neste femårsperiode, 2017 – 2022. Fortsatt satsing på norskfødte hester.

Vår utfordring som oppdrettere å lage enda bedre hester.

Det aller viktigste er å forbedre hoppemateriellet. Det er viktig å hente gode hopper til landet, og å ta vare på de gode vi har. Får vi disse tidlig over i avl, går det rette veien.

Nå står Harrisburg-auksjonen for tur, og det er gode hopper å finne på nettauksjonen til ASVT den siste tirsdagen i måneden, spesielt nå i november.

Vi bruker rundt 100 ulike avlshingster på de drøyt 700 hoppene som bedekkes i året. Det gir stor spredning, og mange av hingstene er gode. Samtidig er kostnadene ved å bruke frossen sæd høye, og drektigheten er i snitt litt lavere enn for fersk sæd.

De franske hingstene som er tilgjengelige for oss har ofte god frossen sæd til priser som er lavere enn i Frankrike.

Ulempen med de amerikanske hingstene er at de er dyre. Pris i Norge er ofte full amerikansk pris, pluss agentkostnader.

Travavl.no ønsker derfor å teste interessen for å samle oppdrettere om å syndikere en attraktiv hingst. Målet må være å skaffe en hingst som er så attraktiv at den kan løfte kvaliteten på norsk oppdrett. Samtidig må vi være mange nok til at vi senker kostnadene for oppdretterne for en årlig føllavgift.

For å hjelpe styret i veivalget ber vi deg svare på alle spørsmålene under og sende oss svaret på e-post innen søndag 13. november. info@travavl.mo

  1. Er du med på å betale 60.000 for 1/50-part av en avlshingst?
  2. Er du med på å betale 100.000 for 1/50-part av en avlshingst?
  3. Er du med på å forhåndskjøpe en «pakke» med føllavgifter fra en hingst vi ikke eier?

Når dere har svart på disse spørsmålene sitter dere sikkert med en masse spørsmål om organisering og mye annet. Det tar vi etter at vi har loddet stemningen for å samarbeide om dette.

Husk at målet er å få tak i en hingst som er så attraktiv at den vil løfte oss, samtidig som vi ved å samarbeide kan klare økonomien i dette.

En attraktiv hingst kan også gi eierne inntekter ved eksternt salg.

Mvh styret i travavl.no

 

IMG_4148