DYP LINJEAVL PÅ YANKEE DUCHESS: EN UNIK MULIGHET FOR AMERIKANSKE TRAVERE

av Paul Spears, Windsong Stable 27. september 2020

Triple Crown-vinner Windsong’s Legacy. Foto: Claes Kärrstrand

Charlie Kellers Yankeeland Farms var en velrespektert travfarm i USA som var spesielt dyktige på å produsere topp avlshopper. Ingen har blitt mer innflytelsesrik enn Yankee Duchess (Duke of Lullwater – China L) født i 1957. Yankee Duchess er hjørnesteinen i stamtavlene til et overraskende stort antall avlshingster, inkludert Muscle Hill og flere av hans sønner, Yankee Glide, SJ’s Caviar, og Windsong’s Legacy og hans sønn Chapter Seven. Hva er det som gjør Yankee Duchess så innflytelsesrik? Det raske svaret er at hun er nok et eksempel på vellykket innavl på individer som utmerker seg. Stamtavlen til Yankee Duchess begynner med hennes mor China L:

Som du kan se var China L tett innavlet 3×2 på Guy Axworthy, og 3×3 på Peter The Great i X posisjon, med den klassiske Peter Volo morslinjen fra Mambrino Beauty.

Krysningen av Duke of Lullwater og China L for å lage Yankee Duchess reflekterer en 3×3 fullsøskenkrysning av Peter Volo og Volga E, en dobling av China L sin hoppelinje, og i tillegg linjeavl på Guy Axworthy/Axworthy og Peter The Great fra hoppefamilien til Duke of Lullwater.

Vi legger merke til at bade China L og Yankee Duchess var ustartet, men jeg er usikker på om de noen gang faktisk ble satt i trening. Det er heller ikke uvanlig for så innavlede individer å underprestere på travbanen selv om de senere har blitt innflytelsesrike i avlen.

Yankee Duchess fikk 18 føll: 10 etter Hickory Pride, 2 etter Jamie, 1 etter Bullet Hanover, 1 etter Lehigh Hanover, 1 etter Demon Rum, 1 etter Speedy Crown, 1 etter Dancer Hanover, og merkelig nok et siste føll med en hingst som heter Farm Time fra Australia/New Zealand. Yankee Duchess ble bedekket med 3 pacerhingster og fikk 3 hingsteføll, en av dem var dyktige Yankee Rocket 6,1:59.2f ($149,601).

Men Yankee Duchess hadde sin største suksess gjennom sine Hickory Pride-avkom. På hingstsiden Yankee Bambino 3, 1:59 ($149,650) som var en moderat vellykket avlshingst, men hvis sønn Photo Maker 8, 1:55.2f ($201,044) produserte S J’s Photo 5, 1:53 ($1,300,946). Bare den prestasjonen alene ville vært mer enn nok for de fleste avlshopper, men Yankee Duchess’ døtre og deres etterkommere har forandret sporten for alltid. Den mest framstående datteren var Yankee Bambi, som ble mor til T V Yankee 2, 1:56 ($572,024), morfaren til S J’s Caviar 3, 1:53.4 ($1,288,466), og Yankee Blondie som er moren til Muscle Hill 3, 1:50.1 ($3,273,342) og den europeiske avlshingsten Diesel Don 3, 1:55.3 ($247,117). Yankee Bambi er også fjerde mor til Winbak-hingsten Mets Hall 3, 1:51.2 ($1,295,306). Den nest mest innflytelsesrike datteren var sannsynligvis Yankee Scottie, mormor til Triple Crown-vinneren Windsong’s Legacy 3, 1:53 ($1,744,644), som ble far til bl.a. Chapter Seven 4, 1:50.1 ($1,954,966) og Lucky Chucky 3, 1:50.4 ($2,099,973) i en veldig kort avlskarriere. Yankee Flight er mormor til  Yankee Glide 3, 1:55.1 ($506,904), far til Triple Crown-vinner Glidemaster 3, 1:51.1 ($1,968,023) og andre prominente sønner som stort sett har blitt avlshingster i Europa.

Hvorfor var Hickory Pride en så vellykket match med Yankee Duchess? La oss se på stamtavlen til Yankee Bambi:

Den mest åpenbare forklaringen er det genetiske bidraget fra Hickory Pride sin fantastiske mor Misty Hanover. Noe som setter opp en dobbel krysning på Axworthy på morssiden, i både Hickory Pride og Yankee Duchess sine stammer. I tillegg til to andre linjer av Guy Axworthy. Yankee Bambi er altså linjeavlet 5x5x6x5x4 på Guy Axworthy. Hovedhingstelinjene viser ytterligere 4×3 linjeavl på Volomite, og forsterker dermed innflytelsen av linjeavlen på hoppefamilien til Peter Volo i Yankee Duchess. Legg merke til at innavlsprosenten til Yankee Bambi er 10.27%, noe som virker høyt for den tiden.

Etter at amerikanske avlshingster fra denne familien ble veletablert, så dukket det raskt opp flere store travere. Mange har blitt avlshingster selv. Muscle Hill har allerede blitt far til mange nye hingster, inkludert Bar Hopping, Tactical Landing, What The Hill, Resolve, Propulsion, Southwind Frank, Trixton, og E L Titan. Windsong’s Legacy ble far til Chapter Seven og Lucky Chucky på de få årgangene han fikk. Yankee Glide ser ut til å ha fått færre muligheter for framtidige hingstelinje i USA ettersom Glidemaster har hatt mindre suksess i avlsboksen enn forvenet, og fire andre sønner som var gode i løpsbanen (Milligans School, Manofmanymissions, Celebrity Secret, and Ken Warkentin) ble eksportert til Europa. Kanskje kan Yankee Glide sin sønn Guccio kan forhåpentligvis fremdeles hevde seg i Indiana. SJ’s Caviar sin sønn Triumphant Caviar har gjort det bra som hingst I Ohio, og to andre sønner, Mr. Pine Chip og Mythical Lindy har prestert i Europa. Etter hvert som disse hingstene blir prominente morfedre og sønnene deres blir avlshingster, så vil mulighetene for dyp linjeavl på Yankee Duchess ikke bare bli mye mer vanlig, men til slutt nesten umulig å unngå. Topptravere fortsetter å dukke opp. De aller beste inkluderer Walner, Gimpanzee og Ramona Hill. Litt mindre framtredende er hester som Alarm Detector, Fourth Dimension, Hypnotic AM, Milligans School, Odds On Amythest og Enterprise. Sønner eller døtre til Chapter Seven, Muscle Hill, Yankee Glide og SJs Caviar bærer Yankee Duchess sine gener.

Å krysse avkom eller etterkommere av disse hingstene med hverandre vil resulterer i en dyp, fordelaktig linjeavl på Yankee Duchess. Tiden vil vise om denne strategien til syvende og sist vil gi en høyere prosent av gode individer, men foreløpige indikasjoner kan produsere ekstremt gode løpshester.

La oss se på stamtavlene til noen få av disse topphestene. Gimpanzee 4, 1:50 ($2,438,575) er kanskje den for tiden beste traveren i Nord-Amerika og kanskje den beste traveren i verden akkurat nå over en engelsk mil.

Stamtavlen til Gimpanzee viser en 4×5 krysning av helsøsken av to av Yankee Dutchess sine døtre, nemlig Yankee Scottie og Yankee Bambi, den førstnevnte er mormor til Windsong’s Legacy og den sistnevnte mormor til Muscle Hill. Legg til dette en vakker 4x4x4 linjeavl på Pine Chip, så var alt tilrettelagt stammemessig for at Gimpanzee kunne bli en suksess.

Årets Hambletonianvinner, topphoppa Ramona Hill 3, 1:50.1 ($1,303,715), er også hardt linjeavlet på Yankee Duchess. Hun er resultatet av Muscle Hill krysset på en datterdatter av Windsong’s Legacy:

Ramona Hill har en 3×5 fullsøskenkrysning  på to døtre av Yankee Duchess, med Yankee Bambi som mormor til Muscle Hill and Yankee Scottie as the granddam of Windsong’s Legacy.

Vi kunne  også sett på andre store eksempler men jeg tror konseptet har blitt vist på en tydelig måte. Jeg har personlig hatt stor interesse i denne dype linjeavlen i lang tid. Mitt første forsøk på denne krysningsfilosofien resulterte i Susquehanna Belle 4, 1:54z ($263,044) som satte verdensrekord. Hun er en datter til Windsong’s Legacy ut av en hoppe hvis mormor er end atter til TV Yankee, en halvbror til Muscle Hill sin mamma og  morfar til SJs Caviar. Oppmutret av dette resulatet bestemte jeg meg for å lage en hoppe med dobling av Yankee Duchess, ha henne som løpshest selv, og ha henne som avlshoppe senere. Den unghoppa er for tiden min mest productive avlshoppe Ilia (Windsong’s Legacy – Tasha Yar). Ilia var en relativt god løpshest med en record på 3, 1:56 og vant alle kval og finaler til New Jersey Sire Stakes Green Acres og hun tjente $46,020. Her er stamtavlen hennes:

Ilia har en 3×3 krysning på Yankee Scottie, mormor til Windsong’s Legacy, gjennom en tett innavl på 2×2 halvsøskenkrysning med Yankee Windsong and Dashing Yankee. Min opprinnelige ide var å kjøre en outcross på Ilia med en franskamerikansk europeisk hingst og håpe på noe helt spesielt. Men da det var tid for å bestemme seg for hennes første bedekning, bestemte jeg meg for å fortsette med innavlsstrategien på Yankee Duchess ved å bedekke henne med Yankee Glide. Resultatet var Tight Lines som har utviklet seg til en meget god eldre traver for eier/kusk/trener Jeff Gregory. Blant prestasjonene satte Tight Lines banerekrod på 1:51.2f på 1000m-banen Dover Downs og har foreløpig tjent $614,396. Ilia ble bedekket neste gang, med same strategi, med Muscle Hill, som resulterte i New Jersey Sire Stakes vinner Long Tom 3, 1:52.1 ($410,513), som nå står som avlshingst på Midland Acres i Ohio, og hans første årgang er åringer i 2020. Jeg bestemte meg deretter for å prøve en outcross-hingst, og valgte Kadabra. Denne bedekningen resulterte i en nydelig åring, Field Gunner, som i år som 3-åring er en Ontario Sire Stakes Grassroot vinner, men som er den av Ilias avkom som har tjent minst. Field Gunner har foreløpig rekorden 3, 1:56.4f og har tjent $18,405. Året etter gikk jeg tilbake til Yankee Duchess -strategien igjen, og bedekte Ilia med Bar Hopping. Resultate ble In Range, som nå som 2-åring har 6st: 4-2-0 med rekorden (2)11,6a på 1000m-nameog har tjent $242,103, hovedsakelig i Pennsylvania Sire Stakes. Neste føll er Tippet, en åringshoppe i 2020, og en helsøster til Long Tom. Ilia er nå drektig med Greenshoe, hvis mormor er en datter til Yankee Glide. Om jeg oppsummerer, så har Ilia hatt fem føll og er drektig med nummer seks. Fem av bedekningene er gjort med dyp innavl på Yankee Duchess, og alle føll i startklar alder som er lage med denne krysningen, har vært meget gode løpshester. Den eneste outcross, avkommet etter Kadabra, var bare delvis vellykket i løpssammenheng. Hvor skal jeg å herfra med Ilia. Mens jeg avventer løpskarrierene til hennes yngste avkom, er det vanskelig for meg å gå bort fra den ekstremt produktive linjeavlen på Yankee Duchess som har vært en stor suksess. Jeg drømmer fremdeles om å lage en champion med en franskamerikansk krysning, men det er mulig at den må komme fra en av mine andre avlshopper.

For å oppsummere så finnes det meget gode muligheter for krysninger mellom passende sønner/dere sønner og døtre/deres døtre av Chapter Seven/Windsong’s Legacy, Muscle Hill, Yankee Glide, og SJs Caviar. Denne strategien har laget noen meget gode løpshester, og vil mest sannsynlig fortsette å gjøre det i nær framtid. Om denne strategien vil fortsette å være så vellykket etter hvert som Yankee Duchess forsvinner bakover i stamtavlene, er selvsagt ikke sikkert, men for nå så vil i alle fall jeg personlig benytte meg av dette så lenge resultatene er gode.

Stamtavlene er brukt med tillatelse fra of Hans Nelen sin webside www.worldwidepedigree.com. Skriftlig tillatelse ble innhentet før bruk.